2009. január 6., kedd

Rántott csirkecomb sütőben

Amoha barátnőmmel teljesen ellentétesek vagyunk. Ő a bika megfontoltság és racionalizmus, én meg az igazi kos, aki hajlamos a falnak menni. Jól kiegészítjük egymást, néha ő fog vissza, néha meg én viszem bele olyan dolgokba, ami már neki ajajj....
Egy biztos: pasin és azon, hogy mit főzzünk, soha nem fogunk összeveszni. Amíg férfiakban teljesen más az izlésünk, addig ugyanazokat az ételeket szeretjük.
Így vagyunk a rántott hússal is: ha már csirkéből csináljuk, akkor csakis comb és abból is a felső. A csirkecomb pedig általában a háziasszonyok réme. Nem sül át rendesen, véres marad a csontnál stb. Most úgy alakult, hogy amikor hosszú idő után hazaérkezett Angliából - két hónap: jól van na, az nekem hosszú! - a sütőben sült változattal vártam és vasárnap - hétfőn újból visszautazott - a hagyományos módszerrel sütöttel búcsúztattam. A tapasztalataimat a recept után összegzem.

Rántott csirkecomb sütőben (4 személyre)

Hozzávalók:
8 db felső csirkecomb

Páchoz (elhagyható)
1,5 dl olaj
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 db citrom héja reszelve
1 csokor petrezselyem apróra vagdosva
aaaaaaaaaa
Panírozáshoz
só, bors
liszt
tojás (kb. 3 db)
zsemlemorzsa (fontos, hogy jó minőségű legyen vagy házi, mert a kapható panír morzsák olyan páncélréteget vonnak a hús köré, hogy a középkori lovagok megirigyelnék)
olaj

Ha van időnk és nem ad hoc módra csináljuk, akkor érdemes bepácolni egy-két órára vagy akár egész éjszakára. (A pácolás az én mániám: azon kívül, hogy a húsnak jót tesz, nekem meg endorfin, mert mindig azt az érzést idézi elő bennem, mintha másnap mennénk Zebegénybe grillezni.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsokat sózzuk, borsozzuk, - a páclét nem kell leitatni róla - és hagyományos módon panírozzuk. (Itt a csirkecombot nem kell csontjáig bevagdosni, átsül anélkül is.)
Tepsibe sütőpapírt teszünk, beolajozzuk és ráhelyezzük a hússzeleteket, majd a tetejüket is meglocsoljuk egy kis olajjal. Körülbelül fél óráig sütjük az egyik oldalát, utána megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük. (Nem kell sütéshez alufóliával lefedni, de az elején nem árt neki.)
(Elkészítési idő: pácolás + 1,5 óra)

Észrevétel:
  • Jóval kevesebb olaj kell hozzá.
  • Nem lesz olajszagú a lakás.
  • Nem olyan olajos, mint a hagyományosan készített, habár engem az sem zavar. Sőt... :)
  • Nem kell mellette állni és a sülést figyelni.
  • Sokan úgy próbálják a nyerssességet elkerülni, hogy előfőzik - itt nem szükséges - habár én a hagyományos módnál sem szoktam.
  • Ugyanazon az elven működik, mintha só- vagy tésztakéregben sütnénk, ezért a bundában is teljesen átsül.
  • Mind a kettő módon készített egyformán ízlett és elfogyott.