2009-05-18 07:55:29
A. tegnap gyanakodva megkóstolta a bodzámat, majd közölte, hogyha semmilyen más folyadék nem állna rendelkezésére és a szomjhalál gyötörné, akkor meginná. Jó kezdetnek vettem, mert megkóstolta. 30 perccel később megjegyezte, hogy rosszabbra számított, majd bevallotta, hogy nem is rossz.
- A gyors bodzaszörp általam fejlesztett receptje (ez a fajta nem tartós, készítése után max. egy héten belül meg kell inni, különben erjedésnek indul. Na-benzoátot, citrompótlót nem használok).
- kb. 20-25 db virág olyan helyről szedve, ahol nem éri sok mocsok, tehát belvárosok, útszélen tenyésző vagy csak simán tetves bokrok elvetendőek. A virágok még legyenek tele sok sárga pollennel és frissen legyenek nyílva.
- kb. 20 l-es fazékba önts negyed zacskó cukrot, karamellizáld meg halványbarnára (ez adja a színét)
- öntsd fel 1 l jó minőségű almalével (kihozza az ízét)
- adj hozzá kb. 70 dkg cukrot, de ha nem akarsz cukrot, édesítőszerrel is készítheted (ez esetben a karamell és az almalé ugrottak)
- tedd bele a megmosott bodzavirágokat
- szelj bele 10-12 db citromot-engedd fel vízzel a tetejéig
- forrald fel az első rottyanásig
- fedd le és hűvös helyen hagyd érni 3-4 napig (néha kevergesd meg és ne ijedj meg attól, hogy a bodzák közben barnára szottyadnak)
- *kieg.: bő kiskanálnyi borkősav mégis mehet bele, utánaolvastam mi az, természetes antioxidáns, kipróbáltam, jobb vele
- szűrd le üvegekbe és tedd el azokat a hűtőbe
- fele-fele arányban buborékos ásványvízzel hígítva a legjobb
1 megjegyzés:
én is csináltam, tökre jó lett.
az enyém szörp lett, szal még hígitani is kell, szódával iszonyat jó! volt majd 20 liter egy hónapja, és most már alig van néhány liter. :P
jövőre csinálok vagy 200 litert.
Megjegyzés küldése