2009. február 12., csütörtök

Füstölt pisztráng aiolival, avagy vámpírok kíméljenek!

Nagyon szeretem a Művésztársaságban című könyvsorozatot, mely egyszerre művészeti album sok-sok képpel, élet- és korrajz, valamint szakácskönyv. A sorozatból az egyik kedvencem Picasso és itt fedeztem fel először az aioli mártást. Ő is nagyon szerette a hal-, illetve a jó fokhagymás ételeket. A mai posztomat is ez a könyv ihlette.
.
Holnap anyacárnő ismételten behajózik hozzám és ilyenkor az a rend, hogy én várom valami finommal, másnap meg Ő főz valami anyait. (Remélem rizses husit.)

Édesanyám is nagy fokhagyma imádó (lehetőleg nyersen) és mivel csajos napunk lesz, ezért nyugodtan lakmározhatunk belőle. Az egyik kedvence a füstölt pisztráng fokhagymás majonéz mártással (aïoli), hát elkészítettem neki. Vámpírok kíméljenek!


Füstölt pisztráng (4 személyre)

Hozzávalók:
4 pisztráng
5 deka puha vaj
só, frissen őrölt bors

Füstöléshez:
4 szál kakukkfű (finomra vágva)
4 szál rozmaringág (finomra vágva)
1 evőkanál borókabogyó (kicsit összezúzva)
6 babérlevél (nagyobb darabokra tördelve)
faforgács (lehetőleg igazi, ne "hörcsög" alom, mert attól édeskés lesz.)

Valamelyik béna celebes főzőműsorban volt, hogy az aznapi házigazda füstölt pisztránggal várta vendégeit. Reggel kiment egy pisztrángtenyészetbe, merítőhálóval kihalászta a halat, aztán jól megfüstölték, közben a narrátor sejtelmes hangon közölte, hogy a gyaluforgácsba keverendő rendkívüli titkos fűszerkeveréket nem árulhatják el. Ezen már akkor is jót nevettem, mert egy régebbi Mester Kukta (2006/7) újságban benne volt és azóta rendszeresen csinálom, sőt még csodaszerkentyű sem kell hozzá, mert a sütőben is roppant egyszerűen el lehet készíteni. (Mivel nincsenek pisztrángos barátaim, ezért a piacra mentem a halat beszerezni.)

A sütőt 140 fokra előmelegítjük. A halakat szárazra itatjuk, beborsozzuk, sózzuk majd vajjal bekenjünk.
A gyaluforgácsot egy 5-6 cm magasságú tepsibe szórjuk, kb. fél centi vastagon. Összekeverjük a fűszerekkel, majd a tepsire egy rácsot teszünk és erre fektetjük a pisztrángokat a nyitott hasukkal lefelé, hogy a belsejük is jól megfüstölődjön. Kb. egy órán keresztül füstöljük, nyomáspróbával ellenőrizve. (Megnyomjuk ujjunkkal a halat a gerince közepet táján, ha visszaugrik, akkor még nem jó.) Elkészülés után ha kihűlt, folpackba csomagoljuk és egy éjszakára félretesszük, így másnap már könnyen le lehet húzni a bőrét és ki lehet filézni.
(Elkészítési idő: 1,5 óra + 1 éjszaka pihentetés)


Aioli Picasso módra

Hozzávalók:
6 gerezd fokhagyma
2,5 dl olívaolaj
1 tojássárgája
¼ citrom leve
só, bors.

A meghámozott fokhagymagerezdeket mozsárban vagy aprítóban pépessé törjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a citromlevet és a tojássárgáját és vékony csíkban hozzáfolyatjuk az olajat (habverővel) folyamatos keverés mellett, amíg krém állagú nem lesz. Végülis készítettünk egy fokhagymás majonézt.
(Elkészítési idő: félóra)

Nincsenek megjegyzések: