2009. november 3., kedd

Zebegénytől Kínáig - VKF! XXIX. Kínai húsos gőzgombóc

Kapóra jött Max VKF! kiírása, mert október 17-én megrendezték Zebegényben a Gombócfesztivált. Gondoltam egyszerűen letudom a feladatot, készítek képeket, aztán beposztolom az ott kapott receptekkel és már kész is vagyok a seregszemlére.

Időben fel is keltem aznap, de olyan „novemberi” vacakságos volt a reggel, hogy komolyan elgondolkoztam, hogy neki vágjak-e az útnak, de aztán mégis elindultam.

„Bejelentkeztem” a Mókusba a szokásos reggelimért és persze azért is, hogy megtudjam a fontos helyi információkat. Elbeszélgettem Pepével a kocsmárossal, beesett Árpi is, akivel egyeztettem, hogy hova ültesse (majd) a gesztenyefákat és hiába álcáztam magam, - Lóri bácsi, - idős udvarlóm is megtalált. Odaült hozzám egy kicsit tereferélni, ami roppant mókás, mert az Úr kicsit nagyot hall, így a szomszéd asztalokat akaratlanul is bevontuk a társalgásunkba. Elmeséltem neki, hogy a gombócfesztiválra jöttem, de előtte még felmegyek a házhoz vízteleníteni, mert az elmúlt napok hideg éjszakái megijesztettek. Őszinte elismeréssel nézett rám, hogy nőként egyedül lemászok a vízaknába. (Szerinte sok ott a mindenféle ijesztő csúszómászó.) Azt már el sem mertem mondani, hogyan szereltem ki múltkor az autómból az aksimat, tettem töltőre, aztán vissza, mert féltem, hogy hiába a negyven év korkülönbség köztünk, végérvényesen belém szeret.

Felmentem a házikóhoz, megsimogattam a falakat, megetettem a zebegényi kóborokat (macskák), üldögéltem a tornácon, szóval tettem-vettem, amikor észrevettem, hogy elszállt nagyon az idő. Rohantam vissza a faluba, hogy legalább a rendezvény végét elkapjam.

Amilyen az én szerencsém, mire leértem, minden elfogyott. Néhány pogácsán kívül, már csak a bográcsban rotyogó forralt bor várt rám. (Ettől annyira nem szomorodtam el.) Eredetileg volt ott minden, ami szem-szájnak ingere, különböző ízesítésű gőzgombócok, nudlik, krumplis tészta, salzburgi galuska, de ugye fotót egyikről sem tudtam már készíteni.

Hazafelé ezen rágódtam, - nem kerülhetem el, - sajna főznöm kell. Azt tudtam, hogy édes gombócot csak magamnak nem fogok készíteni, akkor már legyen sós. Eszembe jutott a hússal vagy kolbásszal töltött krumpligombóc, mondjuk egy magyaros gombamártással vagy egy jó kis táskaleves, isteni lenne, de a blogomra már kellene valami különlegesség is, akkor legyen Wonton. (Wonton tésztára - kapható kínai élelmiszerüzletekben - vagy frissen, hajszálvékonyra nyújtott „leves” tésztára édes vagy sós tölteléket halmozunk, megformázzuk és gőzben, illetve levesben kifőzzük vagy forró olajban kisütjük.)

Itthon elővettem Jenny Stacey kínai szakácskönyvét, hogy a Wonton mellé valami köretet keressek és akkor láttam meg: Gőzgombóc kacsatöltelékkel. Jót kuncogtam magamban, mert eszembe jutott az a mondás, melyet Seregélyesen hallottam: Minden, ami nem kínai, az hamisítvány…

… hát így jutottam el Zebegényből Kínáig.

Kínai húsos gőzgombóc édes-csípős kínai kellel (4 személyre)

Gőzgombóc tésztája

30 dkg liszt

1,7 dl meleg tej

7 gramm szárított élesztő

1 tk barna cukor

Csipetnyi só

Gombóc töltelék

30 dkg kacsamell (szerintem bármilyen hús jó hozzá, nálam most filézett pulykacomb volt)

1 kis szál póréhagyma vagy egy csokor újhagyma, apróra összevagdalva

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 cm friss reszelt gyömbérgyökér

1 ek méz

1 ek barna cukor

1 ek hoisinmártás

1 ek világos szójaszósz

1 ek olaj


Édes-csípős kínai kel

1 kis kínai kel (lehet fejes káposztából/kelkáposztából is készíteni) felszeletelve

1 kis piros chili karikára vágva

2 gerezd zúzott fokhagyma

4 ek világos szójaszósz

3 ek száraz fehér bor (persze a legjobb a kínai rizsbor)

1 cm friss reszelt gyömbérgyökér

2 teáskanál szezámmag

1 ek méz

1,2 dl friss vagy 100%.os narancslé

1 ek (mogyoró)olaj

1 tk szezámolaj

Díszítéshez: vékonyra metélt narancshéj


Töltelék elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a barna cukrot, mézzel, hoisinmártással, szójaszósszal és bepácoljuk vele a húst és minimum félórát állni hagyjuk, de legjobb előző éjszaka. A húst kivesszük a pácból és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Egy serpenyőben (wokban) felforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a póréhagymát, üvegesre pároljuk, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, még egy percig pirítjuk, majd összekeverjük a hússal, melyet apró kockákra vagdostunk.

Gombóctészta összeállítása, kifőzése

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, gondosan kidagasztjuk. 2-3 cm-es átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk, késsel feldaraboljuk. Letakarjuk tiszta ruhával és még 20 percig meleg helyen pihentetjük.

A tészta darabokat tenyérrel kilapítjuk és 10 cm-es körökké nyújtjuk. A lapok közepébe egy-egy evőkanál tölteléket halmozunk. A tésztaszéleket felül összecsippentjük, megcsavarjuk vagy gombócokat formázunk. Egy lábasban két-három ujjnyi vizet forralunk, ráteszünk egy szűrőbetétet vagy bambuszpárolót. Belerakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 15-20 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. (A szitát érdemes tiszta ruhával vagy sütőpapírral kibélelni, hogy ne ragadjon rá a gombóc.)


Édes-csípős kínai kel

Megforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit, és a gyömbért. Amikor már érezzük az illatát, akkor beletesszük a kínai kelt is és együtt 1 percig kevergetve pirítjuk. Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is és kb. még 5 percig főzzük. Tálaláskor narancshéjjal díszíthetjük.

9 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Ez jól esett! :))
És a Mókusban mi a reggeli?

Fehérnyúl írta...

"saját levében" egészségedre! :):):)
Mókusos reggeli: mindig frissen készített szalámis szendvics sok-sok szalámival, kávé/cappuccino, kiskávé (Unikum),3 dl szóda citrommal. :):):)

Kataklizma írta...

Egy dolog miatt nem merek elkésziteni semmit amit leirsz, mert mindről olyan fotó van fent hogy érzem hogy belebuknék. Nekem ilyenre sose sikerülne. vagy ha mégis belefognék sose mondanám meg : ))))))))))
De ez tök jól néz ki és a kelt is szeretem akár kinai akár nem :)

t3v, az okostojas írta...

nyulambulam :)
gabojsza-féle gasztromíting ügyben lenne emailcímre szükségem, megdobnál?
köszi

Fehérnyúl írta...

t3v, az okostojas: jajj, bocsánat! :):):) gy.szep[kukac]gmail[pont]com

Fehérnyúl írta...

Katicám két hete túl élem a reggeli 6:30-as kézbesíthetetlen tigrises névnapi köszöntődet mindennap, posztold már be azt nagyon finom pörköltes csirkecombit, szeretnék már idegen tollakkal ékeskedni :):):)

Nelli írta...

Kedves Fehérnyúl!

Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

Üdv,
Nelli

szepyke írta...

Szia!
Én lennék az "angyalkád" és van nálam neked valami meglepetés!
Hogy tudnám átadni?:)
szepy

Fehérnyúl írta...

szepyke írnál nekem egy e-mailt gy.szep[kukac]gmail[pont]com -ra, hogy tudjunk egyeztetni?