2009. január 6., kedd

Rántott csirkecomb sütőben

Amoha barátnőmmel teljesen ellentétesek vagyunk. Ő a bika megfontoltság és racionalizmus, én meg az igazi kos, aki hajlamos a falnak menni. Jól kiegészítjük egymást, néha ő fog vissza, néha meg én viszem bele olyan dolgokba, ami már neki ajajj....
Egy biztos: pasin és azon, hogy mit főzzünk, soha nem fogunk összeveszni. Amíg férfiakban teljesen más az izlésünk, addig ugyanazokat az ételeket szeretjük.
Így vagyunk a rántott hússal is: ha már csirkéből csináljuk, akkor csakis comb és abból is a felső. A csirkecomb pedig általában a háziasszonyok réme. Nem sül át rendesen, véres marad a csontnál stb. Most úgy alakult, hogy amikor hosszú idő után hazaérkezett Angliából - két hónap: jól van na, az nekem hosszú! - a sütőben sült változattal vártam és vasárnap - hétfőn újból visszautazott - a hagyományos módszerrel sütöttel búcsúztattam. A tapasztalataimat a recept után összegzem.

Rántott csirkecomb sütőben (4 személyre)

Hozzávalók:
8 db felső csirkecomb

Páchoz (elhagyható)
1,5 dl olaj
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 db citrom héja reszelve
1 csokor petrezselyem apróra vagdosva
aaaaaaaaaa
Panírozáshoz
só, bors
liszt
tojás (kb. 3 db)
zsemlemorzsa (fontos, hogy jó minőségű legyen vagy házi, mert a kapható panír morzsák olyan páncélréteget vonnak a hús köré, hogy a középkori lovagok megirigyelnék)
olaj

Ha van időnk és nem ad hoc módra csináljuk, akkor érdemes bepácolni egy-két órára vagy akár egész éjszakára. (A pácolás az én mániám: azon kívül, hogy a húsnak jót tesz, nekem meg endorfin, mert mindig azt az érzést idézi elő bennem, mintha másnap mennénk Zebegénybe grillezni.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsokat sózzuk, borsozzuk, - a páclét nem kell leitatni róla - és hagyományos módon panírozzuk. (Itt a csirkecombot nem kell csontjáig bevagdosni, átsül anélkül is.)
Tepsibe sütőpapírt teszünk, beolajozzuk és ráhelyezzük a hússzeleteket, majd a tetejüket is meglocsoljuk egy kis olajjal. Körülbelül fél óráig sütjük az egyik oldalát, utána megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük. (Nem kell sütéshez alufóliával lefedni, de az elején nem árt neki.)
(Elkészítési idő: pácolás + 1,5 óra)

Észrevétel:
  • Jóval kevesebb olaj kell hozzá.
  • Nem lesz olajszagú a lakás.
  • Nem olyan olajos, mint a hagyományosan készített, habár engem az sem zavar. Sőt... :)
  • Nem kell mellette állni és a sülést figyelni.
  • Sokan úgy próbálják a nyerssességet elkerülni, hogy előfőzik - itt nem szükséges - habár én a hagyományos módnál sem szoktam.
  • Ugyanazon az elven működik, mintha só- vagy tésztakéregben sütnénk, ezért a bundában is teljesen átsül.
  • Mind a kettő módon készített egyformán ízlett és elfogyott.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Szias, légy szíves, jelentkezz e-mailben az uvegmadar kukac gmail pont comon, hogy megbeszélhessük, hogyan adhatom át neked a receptversenyes nyereményedet. Fakanál/Éva

Névtelen írta...

Kedves Fehér Nyúl!
Én egy olyan pasiféle vagyok, három gyerekkel, egy feleséggel, és nálunk én viszem a konyhát. Na, kipróbáltam ezt a sütőben sült csirkecombot, és lenne megjegyzésem.
Alapvető, hogy ez a csike, ami így panírban, sütőben elkészül, ez sült csirke, emlékeztet valamennyire a rántott csirkére, lásd a panírját, de annak a zaftossága, állaga nincs meg. Nem szereted a páncélszerű panír,oké, de ez a panír megint csak nem egy rántott csirka panírja, hanem valami érdekes állagú, sütőben megsült puha valami, érdekes.
Egyébként a sült csirke így is finom volt, csak kellene jelezni, hogy itt nem rántott csirkéről van szó. Tényleg, adhatnál neki valami új nevet. Pl. sült paníros csirke vagy elrugaszkodottabban, forró pincét megjárt, könnyű páncélos csirke.
Jó sütést-főzást, köszönöm a receptet!
Kun Árpád

Fehérnyúl írta...

Kedves Árpád!

Nem tudom, hogy miért nem sikerült. A kép a sütőben készültről készült, ott jól látszik, hogy nem egy szötymő a hús bevonata, sőt páncélosabbra sikerült, mint a hagyományos.

Tény, hogy nem olyan szaftos (ezt az összehasonlításban olajosnak neveztem), szárazabb a hús, de ezért részesítjük előnyben, mi állandóan fogyókúrázó nők.

Két dologra tudok gondolni, hogy miért nem lett "rendes" bundája.
- vagy nagyon férfias "kis" olajjal locsoltad meg és a hideg olaj eláztatta
- vagy a csirke amit vettél, már a hentesnél "előkezelték" vízzel.

Sajnálom, hogy nem úgy sikerült, ahogy elképzelted... :(:(:(

De hidd el, érdemes vele kísérletezni A mostani nagy kedvencük: Fűszeres joghurtban pácolt csirkét apróra tört kukoricapehellyel panírozni és így kisütni.

Köszönöm észrevételedet:

Gyöngyi

Névtelen írta...

valaki nem bírja a kritikát...