2009. február 20., péntek

Így főztök ti, avagy a kedvenc naplóim! - Kataklizma naplójából

énem ismét megvillantotta miértségét. Jómúltkorában említettem, hogy nagyon szeretem a töltött kelkáposztát és hogy hiába nyígtam az anyámnak, hogy süssön, mert ő inkább megadta a receptet. Lényeg, hogy aztán elkészítettem és sikerült is, de Bobeknak annyira ízlett, hogy azóta minden hétvégén azt kell hogy készítsek, és a pataki tál kiürülése után teljes nála a letargia.

2 héttel ezelőtt mikor szombaton volt az a leheletnyi tavasz, kint voltunk a kisházban és sparheltban sütöttem meg a káposztát, kicsit tovább tartott, de a pataki tál előnyös tulajdonságainak köszönhetően azért olyan fasza lett, mintha nem is én csináltam volna...

Ugrunk az időben. Vasárnap anyánál ültünk és épp mutattam a monitoron valamit neki a balabbik bal kezemmel és a frászt hozta rám úgy megragadta a kezem:

- Mi ez a hatalmas heg a kezeden??????

Mosolyogva Bobekre nézek, mire ő anyámhoz fordulva:

- Katica az egyetlen nő a világon aki úgy néz be a sütőbe, hogy közben a sparheltra támaszkodik.

Hát bazmeg, és ezt még meddig fogom hallgatni?

Fehérnyúlnak ajánlom a bejegyzést!


Kieg: trocsok barátom értékelésére válaszolva... A töltött kelkáposztát sütni kell méghozzá érdemes pataki tálban és teljföllel jól nyakon öntve. Nekünk tényleg kedvenc kajánk ezért csinálok ide egy gasztro-offot: 50 dkg darált húshoz, 3 cikk fokhagyma egy fél vöröshagyma összezúzva, egy tojás, egy pohár rizs félig megfőzve, vegeta, só, bors, paprika. Ezt jól összegyomrozva a leforrázott lepucolt kelkáposztalevelekbe kell tölteni. A pataki tál aljára kis olaj vagy baconszeletekkel kell kiglettelni a tál alját arra összevágott káposzta rá sorban a töltelékek arra is meg egy kis összevágott kelkáposzta. Ráteríteni a tejfölt be a sütőbe kb 1,5 órára.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jó fej és ügyeske. Legalább mint én...

Renata Kalman írta...

Nagyon jól néz ki ez a sparhelt!!

Fehérnyúl írta...

Az az igazság, hogy meggyőzödésem, hogy igazán finom étkeket csak sparheltben/en lehet főzni, illetve kemencébe... ezeket az ízeket a csodakütyük sem adják vissza.

Kataklizma írta...

Köszönöm a hozzámvaló kedvességed! :)))