
Nagymamám küldött édesanyámmal múlthéten egy szép, kukoricán nevelkedett, udvarban kapirgálós tyúkot nekem. Ez csak azért nagy szó, mert édesapám mindig meggyanúsította drága jó anyósát, hogy a szárnyasokat még nászajándékba kapta, mert öregszülém annyira pátyolgatja őket, hogy a baromfiaknak nagyobb esélyük van arra, hogy végelgyengülésben haláloznak el, mint hogy levágják őket.
Így hát a tervezett menüből egy biztos pont volt, hogy a leves az Újházi tyúkhúsleves lesz. Közben a kedvenc gasztroblog gyűjtőoldalamon felfedeztem a Piros-fehér-zöld játékot és arra gondoltam, hogy ennél autentikusabb levest akarva sem találhatnék kisvirág felhívására.
"Köztudott, hogy nevét Újházi Edéről, a színészről kapta, aki „az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves" nagy kedvelője volt. A figyelmes főszakács ezért a mai húsleves első változatával kedveskedett neki, amely Újházi Ede utasításai alapján nyerte el végül mai, tökéletes formáját. Sőt, ha a precizitásra törekszünk, be kell ismernünk, hogy eredetileg nem tyúk, hanem kakas levesről lehetett szó, hiszen Újházi Debrecenig is elment, hogy az alapanyagul szolgáló "vén kakasokat" beszerezze. Mivel azonban a tyúk jóval könnyebben beszerezhető és gyorsabban puhul, mint a kakas, mára ez vált a leves alapjává." .
.
Újházi tyúkhúsleves (8 személyre)
Hozzávalók:
1 szép, hízott tyúk (kb 1,5 kg-os volt)
1 szép, hízott tyúk (kb 1,5 kg-os volt)
4 db szép nagy sárgarépa
2 db petrezselyem gyökér
1 fej zeller
1/4 kelkáposzta (torzsa) (maradt múltkor a frankfurti levesnél – lefagyasztottam)
1 közepes fej hagyma
20 dkg karfiol (Kicsit öreg volt, ezért főzés után kidobtam, de aki szereti, az a végén a leveshez adhatja.)
2 db petrezselyem gyökér
1 fej zeller
1/4 kelkáposzta (torzsa) (maradt múltkor a frankfurti levesnél – lefagyasztottam)
1 közepes fej hagyma
20 dkg karfiol (Kicsit öreg volt, ezért főzés után kidobtam, de aki szereti, az a végén a leveshez adhatja.)
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
15 szem egész fekete bors
2 csipet sáfrány(os szeklice)
só
só
10 dkg sampinyon gomba
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
10 dkg cérnametélt
Én darabolva kaptam a tyúkot, de valaki egészben főzi. (Máját, zúzáját, nyakát hozzátehetjük, de nálam a torkos macskák olyan esdeklően néztek, hogy megkapták.). Annyi vízzel ami ellepi, lassú tűzön feltesszük főzni. (Kb. 2,5 liter) Amikor felforrt lehabozzuk és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és fűszereket, kivéve a gombát, zöldborsót és a cérnametéltet.
Amikor már majdnem puha a hús, külön edényben egy kis levesben megfőzzük a gombát és a borsót, egy másikban pedig kifőzzük a tésztát.
Az elkészült levest hagyjuk egy kicsit ülepedni, majd leszűrjük, a húst kicsontozzuk (esetleg a bőrét is eltávolítjuk) és apróbb darabokra vágjuk. A sárgarépát metéltre vagy kisebb darabokra szeleteljük. (A kelkáposztát, a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint az egész fűszereket kidobjuk.)
Egy mély levesestálba beletesszük a leszűrt borsót, gombát, tésztát, a darabolt húsokat, és a zöldségeket, majd a forró levessel felöntjük. A tetejét vágott petrezselyemmel meghinthetjük.
(Elkészítési idő: kb 3,5 óra, de a tyúk korától is függ)
.
.
Megjegyzés: Szegénykém annyira vén volt, hogy majd 5 órán keresztül főztem. (A tyúkot, nem a nagymamát.) Ajándék tyúknak ne nézd a korát! Hoppá, ez lesz jövőhéten a születésnapi mottóm.
4 megjegyzés:
Nagggyon szép :)
Szép volt és finom. Jó így haszajönni:)
De a zúza nagyon hiányzott belőle, viszont imádom a Nyúl macskáit, tehát, ők győztek:)
amoha
Na majd főzök magának zúza pörköltet legközelebb Zebegényben :)
Drága nagymamám, isten nyugosztaljon!
Köszönöm az éjszakai hátvakarászásokat, a palacsinta sütéseket, hogy mindig a kedvemre főztél...
Ma, amikor eltemettek a nap is kisütött és négy hattyú repült az égen.
Vigyázzatok ott fenn apuval rám és főleg anyura, kérlek...
Megjegyzés küldése