
Idén úgy történt, hogy a legutóbbi visszautazása pont húsvét hétfőre esett. Az nem volt kérdés, hogyha szép idő lesz, lemegyünk Zebegénybe, de a húsvét vasárnapot mégis jobb nagy családi körben ünnepelni. Édesanyámék sajnos nem tudtak csatlakozni, de szerencsére, Amoha édesanyja és húgáék örömmel töltötték velünk.
Imádom a Húsvétot, a kedvenc ünnepem. (Meg lehet kövezni, de a Karácsonyért az utóbbi években nem lelkesedek.) Hazafelé a bevásárlásból azon gondolkoztam, hogy mi lenne, ha nem lennék szingli, mert már így is majdnem egy boy-t kellett fogadnom, aki segítene hazahozni a piacról a csomagokat. Aztán gondos logisztika következett, a megfőzött sonkákat, sonkaléből főzött böjtös bablevest és kemény tojást, tormát és fonott kalácsokat még nagypénteken kiszállítani a címzetteknek, az egyedül élő nagynéninek (Rózsinak) - aki persze közölte, hogy majd ő főz magának jó kis farhátból húslevest, (sicc! nem kell sajnálni) - a dolgozó Gabóca barátnőmnek, aki idén nem tudott a munkája miatt a húsvétra készülődni, a maradékot meg szombat reggel elcipelni a már előkészített pácolt húsokkal és zöldségekkel együtt kicsi faházamba. Megfáradva, de végre hazaérkeztünk Amohával Zebegénybe…
Húsvét vasárnapi grill menü (6 személyre )
(2009. április 12)
Magyaros pácolt sertés karaj
Rozmaringos, mustáros csirkecomb
Virsli (6 pár)
Grillezett gomba (12 db)
Faszénen sült fóliás krumpli (12 db)
Saláta: Tzatziki
Desszert: Tiramisu
Rozmaringos, mustáros csirkecomb pác
6 db felső csirkecomb (kicsontozva, esetleg lebőrözve)
1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb ág rozmaring levelei összeaprítva
1 púpozott evőkanál mustár
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve (ebből nem csináltam nagy ügyet, amoha éppen akkor itta teáját és a kézzel kifacsart citromot daraboltam fel és tettem bele a pácba.)
Magyaros pácolt sertés karaj
6 szelet kicsontozott sertés tarja kiklopfolva
1,5 dl olívaolaj
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanna majoránna
2 teáskanál bors
2 fej vöröshagyma felkarikázva
Az olajokat összekeverjük a fűszerekkel, majd a húsokat a hozzájuk tartozó páccal bekenjük. A darabos fűszereket úgy próbáljuk elhelyezni rajta, hogy mindegyikre egyformán kerüljön. (Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.) Sót szándékosan nem szoktam a pácba tenni, mert kivonhatja a húsból a nedvességet és ezáltal kiszáradt, rágós sültünk lehet. (Általában közvetlenül a sütés előtt vagy ha elfelejtem, akkor a végén szoktam sózni.)
Innentől már könnyű dolgunk van. A társaság férfi tagjait mozgósítani kell, hogy rakjanak tüzet és álljanak neki grillezni. Nekünk már csak a világmegváltás marad a csajokkal, a férfiak megdicsérése, hogy nagyon ügyesen sütögetnek, italjaik utánpótlásáról gondoskodni, majd a vendégség végével elmosogatni és elpakolni.
1 kisebb ág rozmaring levelei összeaprítva
1 púpozott evőkanál mustár
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve (ebből nem csináltam nagy ügyet, amoha éppen akkor itta teáját és a kézzel kifacsart citromot daraboltam fel és tettem bele a pácba.)
Magyaros pácolt sertés karaj
6 szelet kicsontozott sertés tarja kiklopfolva
1,5 dl olívaolaj
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanna majoránna
2 teáskanál bors
2 fej vöröshagyma felkarikázva
Az olajokat összekeverjük a fűszerekkel, majd a húsokat a hozzájuk tartozó páccal bekenjük. A darabos fűszereket úgy próbáljuk elhelyezni rajta, hogy mindegyikre egyformán kerüljön. (Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.) Sót szándékosan nem szoktam a pácba tenni, mert kivonhatja a húsból a nedvességet és ezáltal kiszáradt, rágós sültünk lehet. (Általában közvetlenül a sütés előtt vagy ha elfelejtem, akkor a végén szoktam sózni.)
Innentől már könnyű dolgunk van. A társaság férfi tagjait mozgósítani kell, hogy rakjanak tüzet és álljanak neki grillezni. Nekünk már csak a világmegváltás marad a csajokkal, a férfiak megdicsérése, hogy nagyon ügyesen sütögetnek, italjaik utánpótlásáról gondoskodni, majd a vendégség végével elmosogatni és elpakolni.
1 megjegyzés:
Egy csirkecomb a porban landolt...tegnap úgy megettem volna..:):):)
Egy szuper nap volt.
Éljenek a hagyományaink!!:)
amoha:)
Megjegyzés küldése