2009. május 14., csütörtök

Grillezés, avagy a húsvéti menü megkésett beposztolása.

Szeretek ünnepelni, várni a barátaimat, amikor valamilyen apropóval végre újra vendégül láthatom őket. Vannak dolgok, amin soha nem változtatnék. Legyen szó akár családi tradiciókról vagy olyanokról, amiket szép lassan én alakítottam ki. Amohával két ilyen közös hagyományunk is van már. Az egyik, hogyha jön, akkor cérna levest főzök (húsleves sok-sok cérnametélttel) a másik az, hogy elutazása előtti napot Zebegényben töltjük.

Idén úgy történt, hogy a legutóbbi visszautazása pont húsvét hétfőre esett. Az nem volt kérdés, hogyha szép idő lesz, lemegyünk Zebegénybe, de a húsvét vasárnapot mégis jobb nagy családi körben ünnepelni. Édesanyámék sajnos nem tudtak csatlakozni, de szerencsére, Amoha édesanyja és húgáék örömmel töltötték velünk.

Imádom a Húsvétot, a kedvenc ünnepem. (Meg lehet kövezni, de a Karácsonyért az utóbbi években nem lelkesedek.) Hazafelé a bevásárlásból azon gondolkoztam, hogy mi lenne, ha nem lennék szingli, mert már így is majdnem egy boy-t kellett fogadnom, aki segítene hazahozni a piacról a csomagokat. Aztán gondos logisztika következett, a megfőzött sonkákat, sonkaléből főzött böjtös bablevest és kemény tojást, tormát és fonott kalácsokat még nagypénteken kiszállítani a címzetteknek, az egyedül élő nagynéninek (Rózsinak) - aki persze közölte, hogy majd ő főz magának jó kis farhátból húslevest, (sicc! nem kell sajnálni) - a dolgozó Gabóca barátnőmnek, aki idén nem tudott a munkája miatt a húsvétra készülődni, a maradékot meg szombat reggel elcipelni a már előkészített pácolt húsokkal és zöldségekkel együtt kicsi faházamba. Megfáradva, de végre hazaérkeztünk Amohával Zebegénybe…

Húsvét vasárnapi grill menü (6 személyre )
(2009. április 12)

Magyaros pácolt sertés karaj
Rozmaringos, mustáros csirkecomb
Virsli (6 pár)
Grillezett gomba (12 db)
Faszénen sült fóliás krumpli (12 db)
Saláta: Tzatziki
Desszert: Tiramisu

Rozmaringos, mustáros csirkecomb pác

6 db felső csirkecomb (kicsontozva, esetleg lebőrözve)
1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb ág rozmaring levelei összeaprítva
1 púpozott evőkanál mustár
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve (ebből nem csináltam nagy ügyet, amoha éppen akkor itta teáját és a kézzel kifacsart citromot daraboltam fel és tettem bele a pácba.)

Magyaros pácolt sertés karaj

6 szelet kicsontozott sertés tarja kiklopfolva
1,5 dl olívaolaj
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanna majoránna
2 teáskanál bors
2 fej vöröshagyma felkarikázva


Az olajokat összekeverjük a fűszerekkel, majd a húsokat a hozzájuk tartozó páccal bekenjük. A darabos fűszereket úgy próbáljuk elhelyezni rajta, hogy mindegyikre egyformán kerüljön. (Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.) Sót szándékosan nem szoktam a pácba tenni, mert kivonhatja a húsból a nedvességet és ezáltal kiszáradt, rágós sültünk lehet. (Általában közvetlenül a sütés előtt vagy ha elfelejtem, akkor a végén szoktam sózni.)

Innentől már könnyű dolgunk van. A társaság férfi tagjait mozgósítani kell, hogy rakjanak tüzet és álljanak neki grillezni. Nekünk már csak a világmegváltás marad a csajokkal, a férfiak megdicsérése, hogy nagyon ügyesen sütögetnek, italjaik utánpótlásáról gondoskodni, majd a vendégség végével elmosogatni és elpakolni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy csirkecomb a porban landolt...tegnap úgy megettem volna..:):):)
Egy szuper nap volt.
Éljenek a hagyományaink!!:)
amoha:)