2009. augusztus 9., vasárnap

Budapesti Pálinka Fesztivál, avagy a mi ragulevesünk

Gabóca barátnőm felhív:
- Mit csinálsz?
- Tulajdonképpen semmit.
- Gyere át, főzünk és pálinkafesztiválozunk.
- Gabóca, a Pálinka Fesztivál a múlt hétvégén volt.
- Ne törődj vele, gyere!
.
Megérkezésemkor leültet. Elővesz két stampedlis poharat. Tölt bele jó kis körte pálinkát és koccintáskor csak annyit mond: Na akkor fesztiválozzunk!
.
Megint nem hazudtoltuk meg önmagunkat, hogy hogyan főznek a Kosnők. Sajnos további részleteket a délutánról nem árulhatok el, mert bármiről beszélgettünk vagy bármit csináltunk mindenhez nyomatékosan hozzáfűzte: EZT nem írhatod meg a blogodban!
.
Egy történetet nem tiltott le vagy csak elfelejtette:
Elkészült végre az estebéd, leültünk enni és mivel én jó petrezselymesen szeretem a levest, le is vettem a konyhapolcról egy üveget, aminek címkéjén férfikézírással az állt, hogy zöldség zöldje.
.
Gabóca nézi-nézi, ahogy bőségesen hintem a levesre, majd komoly arccal megjegyzi:
- Te Gyöngyös, ezt még Szabolcs (volt lakótárs) hagyta itt. Szerintem lehet, hogy ezt inkább elszívni kéne és nem szerezni vele.


Vajgaluskás raguleves galambból (4 személyre)

2 db galamb (esetleg más szárnyas hús)
2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma egészben
2 közepes szál sárgarépa, falatnyi darabokra vágva
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba szeletelve
1 paradicsom
1 zöldpaprika (nem baj ha csípős)
só,
őrölt bors,
1 púpozott teáskanál pirospaprika
1 púpozott teáskanál őrölt majoránna
1/2 csokor petrezselyemzöld aprítva, esetleg szárított
1/2 doboz tejföl
½ citrom (elhagyható)

Vajgaluskához:

2 dkg puha vaj
2 evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt
1 tojás
1 csipetnyi só

A galambokat négybe vágom és az olajon egy kicsit elősütöm, majd hozzá keverem a pirospaprikát és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, fűszerezem (só, bors, majoránna) belerakom a hagymát, paprikát, paradicsomot.

Amikor már majdnem megpuhult, kiveszem az egész hagymát, paprikát, paradicsomot (kuka vagy torkos macskák). Beleteszem az aprított sárgarépát, a szeletelt gombát, zöldborsót és sárgarépát. Amikor már a zöldségek szinte puhák, mokkáskanállal beleszaggatom a levesbe a galuskákat. (A vajat a tojással, jól kikeverem, hozzáteszem a csipetnyi sót és lisztet, összedolgozom, aztán mehet.) Valahol berántják, de én csak behabarom a tejföllel, összeforralom és friss vagy szárított petrezselyemmel megszórom. Ha valaki szereti, frissen facsart citromlével savanyíthatja. (Én nem szeretem.)

Lehet még turbózni tárkonnyal, tárkonyecettel és kész is a tárkonyos raguleves, illetve a fele tejfölt tejszínnel helyettesíteni, akkor meg még krémesebb lesz.

Megjegyzés: Ha valaki hasonlóságot talál a becsináltlevessel, az nem a véletlen műve, mivel ez a régies elnevezése, de annyira gusztustalan ez a szó, hogy inkább nem használnám.
(Elkészítési idő: 1,5 óra)

4 megjegyzés:

Blue írta...

Hűűűű....ez a pálinkafesztivál ütős volt :))
Szuper ez a leves!!

Névtelen írta...

...hozzá kis hagymás dübbencs zsíros kenyeret...hmmmmm, biztosan eleszem Vacak elől, ha otthon vagyok:):):)
amoha

Fehérnyúl írta...

Blue édes, megcsinálom neked (nem galambból) a legközelebbi sarki FŰszeres találkozónkra, csak kevesebb FŰszerrel :):):)

(mai napig nem tudom, hogy az volt e vagy nem? :):):) viszont rengeteget vigyorogtam, igaz már előtte is.)

Fehérnyúl írta...

amohám, maga max tojás dübbencset fog kapni. :):):) (jajj, nem bírtam kihagyni.)