2009. október 7., szerda

Őszibarack bólé, avagy a mi ünnepi sangríánk

Imádom kacagását, lényét és azt, hogy még a születésnapján is Ő ad nekem ajándékot. (Igaz, hogy a felét otthon felejtette.)

Júniusi zebegényi hétvégénk után ezt írta nekem:

„… A vonatozás is élmény volt, ahogy a vonatzaj kattogása elhalkulva megszűnt a megállóknál és lepattogtak az emberek és mosolygós arcok, csókok, ölelések várták őket a peronon, - eszembe jutott, ahogy ott vártatok a Mókusban ti is mosolygósan, - Gyöngyünk szívet betöltő hangja és ölelése, Péter szolid de széles mosolya és Andrea kedvessége, hogy de jó illatom van. (Noha mindenkinek ezzel udvarolt!)

...és aztán lefejeltem a virágtartót, szóval onnantól nem emlékszem semmire.

Na még egy fél gondolat erejéig (értsd: akár még egy levél is lehetne).

Kifejezetten Gyöngynek:

Gyöngy egy lélek-fűszerkirálynő, aki erre a hétvégére összeválogatta a legideálisabb fűszerharmóniát: a Chilli Csen-t (szókimondósága miatt), a Bors-Ildikót (határozottsága miatt), a Fahéj-Ágnest (édessége miatt), Bazsalikom-Andreát (ízkiemelő és nyugtató gyógyhatása miatt), Szegfűszeg-Pétert (a kretek miatt), ja meg még én, de nyugi Nyulam, mindenki hibázik néha!

… és Gyöngy pedig maga a só, aki kiemeli az ételek ízét!

Jó kis csapatot válogattál össze fűszerkirálynő!

Engem megfőztél!”


Kataklizmám, borongós napokon nagyon sokszor elolvasom ezt a leveled. Egyszer azt mondtad, hogy te szeretet napraforgó vagy, mindig arra fordulsz, amerről érzed, hogy áradásában fürdőzni tudsz. Közben nem is sejted, hogy te mennyi szeretetet adsz nekünk. Köszönjük neked!

Katicám innen is üzenem: Ájlávjúbébi, Isten éltessen és különben is nyúlnyál!


Megjegyzés: Születésnapodra elárulom a szuper titkos Sangría receptemet, - ami annyira ízlett, - de ha elolvasod, meg kell, hogy öljelek.


Őszibarack bólé
(6 személyre)

1 citrom
1 narancs
5-6 szem érett őszibarack vagy egy üveg befőtt
2-3 evőkanál porcukor
0,5 dl konyak
5 dl vörösbor
egy nagyobb fahéj
2-3 szem szegfűszeg
1 üveg pezsgő

A citromot és a narancsot megmossuk és héjával együtt vékonyan felkarikázzuk. Bóléstálba tesszük és beszórjuk porcukorral és leöntjük konyakkal. Kb. félóráig állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott őszibarackot, ha befőttből csináltuk, akkor a levét is, majd ráöntjük a vörösbort. Lefedve minimum két órára hűtőbe tesszük, de annál jobb, ha tovább áll. Tálalás előtt ráöntjük a jégbehűtött pezsgőt és poharakban tálaljuk.
(Elkészítési idő: félóra + 2-3 óra hűtés)

1 megjegyzés:

Kataklizma írta...

Nagyon köszönöm :))
Nem olvasom a receptet... ne kelljen gyilkolászni :)