2009. október 19., hétfő

Leveszöldség üvegben, csípős paprikakrém télire

Szeretem a fok-, zöld-, lila-, vörös-, stb. hagymát, de csakis nyersen. Abban a percben, ahogy látom bármelyik fajtáját, főtt, párolt vagy sült állapotban, rosszul leszek a látványától, hányingerem lesz, belekóstolni sem tudok az ételbe. (Ez főleg kínai étteremben kínos. Pedig szeretem, de a fentiek miatt kénytelen vagyok magamnak megfőzni, ha távol-keleti ízekre vágyom.)

Nem tudom, hogy mikor és miért alakult ki ez nálam, édesanyám sem emlékszik rá, de nálunk ősidők óta, az olyan ételekben, ahol nincs esélye nyomtalanul szétfőni vagy nem lehet egészben/teatojásba helyezve felhasználni - még a lecsóba is - mi a hagymát vagy apróra reszeljük vagy pépesítjük. Mondjuk ennek meg van az az előnye, hogy az ételek szaftja ezáltal sokkal sűrűbb és selymesebb lesz, igaz kicsit édeskésebb is.

Persze sokszor felmerült bennem a tubusos hagymakrém használata is, de valahogy nekem nagyon műnek tűnik, viszont amikor nincs kedvem hagymával bajlódni, sokszor helyettesítem az alábbi sóban eltett leveszöldséggel, megdinsztelve egy kis olajon, sőt az olyan ételeknél, amibe belefér egy kis rusztikusság, só helyett is gyakran ezt használom. (Szerintem teltebb lesz tőle az étel íze.)
Az erős paprikakrém használatát meg gondolom nem kell senkinek sem bemutatni.


Leveszöldség üvegben (Vegeta házilag)


1 kg sárgarépa
50 dkg petrezselyemgyökér
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
50 dkg paradicsom
50 dkg édes káposzta
50 dkg karfiol
25 dkg hagyma
25 dkg zöldpaprika
1-1 csokor finomra vágott zellerzöld és petrezselyemzöld
1 kg só

Csípős paprikakrém (Erős Pista házilag)

1 kg paradicsompaprika, esetleg kápia
25 dkg cseresznyepaprika
20 dkg só

Mivel rendkívül unalmas ennyi zöldséget megpucolni és darálni, ezért feltétlenül szerezzünk be hozzá egy társat, akivel közben jókat lehet beszélgetni és ha nem figyel, akkor a munka oroszlánrészét is rá lehet osztani. Jelen esetben ez most az édesanyám volt, aki kézi darálóval megszégyenítette az én hiperszuper elektromos darálómat.

A zöldségeket mindkét esetben gondosan megtisztítjuk. A megtisztított zöldségekből kimérjük a megadott mennyiségeket, majd ledaráljuk. Sóval összekeverjük és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap sterilizált üvegekbe jól belenyomkodjuk és szorosan lezárjuk. Hónapokig eláll, ha nem fogy el közben, illetve ahogy én szoktam, nem ajándékozzuk el.

Paprikakrémnél csak a paradicsompaprikát magozom ki, a cseresznyepaprikát nem. Szerintem sokkal szebb így és ezáltal még inkább - kellemesen - csípős lesz.

Az ételek sózására ügyeljünk, ha használjunk, mert elég rendes só mennyiséget tartalmaz.

Tipp: Mivel elég nehéz úgy vásárolni, hogy tisztítva pontosan a fenti mennyiséget kapjuk, ezért a kimaradó „reszli” lefagyasztva vagy azon frissiben, kiváló alap egy Minestrone leveshez.

Megjegyzés: További undormány, amit nehezen tolerálok még: az egész köménymag az ételben, illetve a forralt tej föle. Brrr…








5 megjegyzés:

Gingkobiloba írta...

Hűűű, ezek még akkor is díszítik a konyhát, ha különben ehetetlenek-amit persze kétlek, biztosan nagyon finomak!
Nem tudnak megromlani? (Főzelékes hozzászólás megy nemsokára.)

Kataklizma írta...

Oh értem tehetnél egy kivételt. Vegetám van nekem is ilyenem anyutól, de csipős paprikakrémem nincs...
Ne mondd, hogy készitsem el magamnak, mert akkor anyámmal egy lapra teszlek és bebugyolállak egy cigispapirba és rátokgyújtok :))) Yammi. :)

Andrea írta...

Nem romlik meg és isteni íze van az ételnek tőle...én azon szerencsések közé tatozom, akik kaptak a tavalyi eresztésből:)
De nem kárörvendek és nem dicsekszem, mert akkor az ideiből nem kapok...:):):)
amoha

Fehérnyúl írta...

Erzsó, majd leteszteled. :):):)

Katicám, szeretlek én annyira téged, hogy adjak? :):):)

Amohám, persze, hogy kap, de félek, hogy mégegy adagot közösen is kell csinálnunk, mert rohamosan fogy. :):):)

Kataklizma írta...

: ))) Most vagy az van, hogy kételkedem benned, de az meg milyen má'

ha meg rávágom hogy NANÁ! akkor meg nagyképű vagyok... habár én legalább felvállalom. :)

Nyulam! Szeretsz te engem annyira!! :)