2009. május 21., csütörtök

Jeges tea őrület

Édesanyám visszaemlékezése szerint már gyerekkoromban is ahogy kiléptünk az ajtón, közöltem, hogy szomjas vagyok. Lehet, hogy egy kefekötő reinkarnációjaként láttam meg a napvilágot, de nem azért iszom meg a napi ajánlott, sőt több folyadék mennyiségemet, mert egészséges, hanem a szervezetem egyszerűen követeli. Egy idő után azért unalmas az ásványvíz, a kapható 100 %-os gyümölcslevek, (lusta vagyok centrifugázni magamnak, inkább egyben megeszem a gyümölcsöt, meg különben is utálatos dolog utána a gépet elmosogatni), a cukrozott (mű) üdítőket meg sohasem szerettem.

Viszont van nekem egy teaőrült, Amoha nevű barátnőm, aki mindig meglep finomabbnál finomabb, teákkal. (Néha a kamrapolcom úgy néz ki, mint egy kisebb teakereskedés.) Mivel nemsokára jön haza Angliából, gondoltam kikísérletezek számára néhány igazán finom jeges teát, amivel majd várhatom.
.
Szorgos kutakodásban is kezdtem a neten és találtam egy nagyszerű oldalt ahol számtalan teareceptet fedeztem fel. (A kép is erről az oldalról való.) Tea Ünnep ajánlatai között leltem rá erre a nagyon finom jeges gyömbéres-citromos zöldtea receptre is, amit továbbfejlesztettem és jelenleg ennek a kamillás változata az egyik kedvencem. Csak az a baj, hogy ez nálam kb. csak délig tart ki, tehát délutánra is gondoskodnom kell magamnak valami változatos szürcsölni valóról, erre viszont egy jó kis fűszeres gyümölcstea alapreceptet alkottam, ami a felhasznált teától és gyümölcslétől függően mindig más.

Jeges gyömbéres-citromos kamillatea

Hozzávalók:
1 púpozott evőkanál kamillatea vagy 5 db filteres
1 citrom reszelt héja és leve
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
6 dl víz
kb 1 liter (szénsavas) ásványvíz
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.

A 6 dl vízbe beletesszük a reszelt citromhéjat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kamillateát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a citromlevet, a mézet és kipótoljuk annyi ásványvízzel, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkockákra öntve fogyasztjuk.


Jeges fűszeres gyümölcstea

Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál nem aromásított, igazi gyümölcstea
2 darab fahéj (inkább kisebbek)
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
1 liter víz
kb ½ liter a teához illő frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslé
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.

Egy liter vízbe beletesszük a fahéjakat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a gyümölcsteát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a mézet és kipótoljuk annyi gyümölcslével, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkocskára öntve fogyasztjuk.

Az én kedvenc variációim mostanság:
Vérnarancs tea – 100%-os dobozos rostos (vér)narancslé
„Erdei” bogyós gyümölcstea keverék – 100%-os dobozos piros multivitamin

Megjegyzés: Azonkívül, hogy nagyon finom és frissítő nedű, a benne lévő fűszerek, teák és gyümölcsök vitamintartalma és gyógyhatása sem elhanyagolható. (Léböjt kúra kiegészítéseként is alkalmazható.)

5 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jók ezek a teák !!

duende írta...

Gyönyörű a képed! :)

Én is nagy jegestea-ivó vagyok így nyáron. Nagyon szeretem, és tényleg ezer és egy variáció létezik. Seherezade minden éjjel másik teát készíthetett és ihatott, míg mesélt... :)

Maimoni írta...

Szia!
Kérlek, nézz be hozzám ide:
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/05/sefseges-szakacssapka.html
:)

Kataklizma írta...

Én nem vagyok nagy teaivó, de ezeket ki fogom próbálni :)

lúdanyó írta...

Lehet, hogy meglep, de rád is gondoltam:
http://ludanyo.blogspot.com/2009/06/7-titok.html