Édesanyám visszaemlékezése szerint már gyerekkoromban is ahogy kiléptünk az ajtón, közöltem, hogy szomjas vagyok. Lehet, hogy egy kefekötő reinkarnációjaként láttam meg a napvilágot, de nem azért iszom meg a napi ajánlott, sőt több folyadék mennyiségemet, mert egészséges, hanem a szervezetem egyszerűen követeli. Egy idő után azért unalmas az ásványvíz, a kapható 100 %-os gyümölcslevek, (lusta vagyok centrifugázni magamnak, inkább egyben megeszem a gyümölcsöt, meg különben is utálatos dolog utána a gépet elmosogatni), a cukrozott (mű) üdítőket meg sohasem szerettem.
Viszont van nekem egy teaőrült, Amoha nevű barátnőm, aki mindig meglep finomabbnál finomabb, teákkal. (Néha a kamrapolcom úgy néz ki, mint egy kisebb teakereskedés.) Mivel nemsokára jön haza Angliából, gondoltam kikísérletezek számára néhány igazán finom jeges teát, amivel majd várhatom.
Viszont van nekem egy teaőrült, Amoha nevű barátnőm, aki mindig meglep finomabbnál finomabb, teákkal. (Néha a kamrapolcom úgy néz ki, mint egy kisebb teakereskedés.) Mivel nemsokára jön haza Angliából, gondoltam kikísérletezek számára néhány igazán finom jeges teát, amivel majd várhatom.
.
Szorgos kutakodásban is kezdtem a neten és találtam egy nagyszerű oldalt ahol számtalan teareceptet fedeztem fel. (A kép is erről az oldalról való.) Tea Ünnep ajánlatai között leltem rá erre a nagyon finom jeges gyömbéres-citromos zöldtea receptre is, amit továbbfejlesztettem és jelenleg ennek a kamillás változata az egyik kedvencem. Csak az a baj, hogy ez nálam kb. csak délig tart ki, tehát délutánra is gondoskodnom kell magamnak valami változatos szürcsölni valóról, erre viszont egy jó kis fűszeres gyümölcstea alapreceptet alkottam, ami a felhasznált teától és gyümölcslétől függően mindig más.
Jeges gyömbéres-citromos kamillatea
Hozzávalók:
1 púpozott evőkanál kamillatea vagy 5 db filteres
1 citrom reszelt héja és leve
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
6 dl víz
kb 1 liter (szénsavas) ásványvíz
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.
A 6 dl vízbe beletesszük a reszelt citromhéjat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kamillateát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a citromlevet, a mézet és kipótoljuk annyi ásványvízzel, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkockákra öntve fogyasztjuk.
Jeges fűszeres gyümölcstea
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál nem aromásított, igazi gyümölcstea
Hozzávalók:
1 púpozott evőkanál kamillatea vagy 5 db filteres
1 citrom reszelt héja és leve
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
6 dl víz
kb 1 liter (szénsavas) ásványvíz
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.
A 6 dl vízbe beletesszük a reszelt citromhéjat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kamillateát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a citromlevet, a mézet és kipótoljuk annyi ásványvízzel, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkockákra öntve fogyasztjuk.
Jeges fűszeres gyümölcstea
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál nem aromásított, igazi gyümölcstea
2 darab fahéj (inkább kisebbek)
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
1 liter víz
kb ½ liter a teához illő frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslé
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.
Egy liter vízbe beletesszük a fahéjakat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a gyümölcsteát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a mézet és kipótoljuk annyi gyümölcslével, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkocskára öntve fogyasztjuk.
Az én kedvenc variációim mostanság:
Vérnarancs tea – 100%-os dobozos rostos (vér)narancslé
„Erdei” bogyós gyümölcstea keverék – 100%-os dobozos piros multivitamin
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
1 liter víz
kb ½ liter a teához illő frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslé
1-2 evőkanál méz, ízlés szerint.
Egy liter vízbe beletesszük a fahéjakat és a gyömbért. Felforraljuk. Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a gyümölcsteát. kb. 15 perc múlva leszűrve, másfél literes ásványvizes palackba töltjük. Amikor kihűlt, (hogy a vitaminok megmaradjanak) adjuk hozzá a mézet és kipótoljuk annyi gyümölcslével, hogy másfél liter legyen. Jól behűtve, esetleg jégkocskára öntve fogyasztjuk.
Az én kedvenc variációim mostanság:
Vérnarancs tea – 100%-os dobozos rostos (vér)narancslé
„Erdei” bogyós gyümölcstea keverék – 100%-os dobozos piros multivitamin
Megjegyzés: Azonkívül, hogy nagyon finom és frissítő nedű, a benne lévő fűszerek, teák és gyümölcsök vitamintartalma és gyógyhatása sem elhanyagolható. (Léböjt kúra kiegészítéseként is alkalmazható.)
5 megjegyzés:
De jók ezek a teák !!
Gyönyörű a képed! :)
Én is nagy jegestea-ivó vagyok így nyáron. Nagyon szeretem, és tényleg ezer és egy variáció létezik. Seherezade minden éjjel másik teát készíthetett és ihatott, míg mesélt... :)
Szia!
Kérlek, nézz be hozzám ide:
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/05/sefseges-szakacssapka.html
:)
Én nem vagyok nagy teaivó, de ezeket ki fogom próbálni :)
Lehet, hogy meglep, de rád is gondoltam:
http://ludanyo.blogspot.com/2009/06/7-titok.html
Megjegyzés küldése