Anyacárnő behajózott. Kincses táskájából egy hatalmas, szomszéd néni által garantáltan kukoricán nevelkedő, kukoricával tömött(!), aranyló bőrű liba került elő.
Aprólékából ragyogó aranyszínű leves, zúzájából, szívéből ludaskása készül. A ropogós rozmaringos, fokhagymás combok együtt pihegnek a töltött libanyakkal és mellehúsából készül egybesült fasírttal a krumpli ágyon. Bőréből, hájából friss töpörtyű és a kiolvadó zsírjában téli álomra szenderül az omlós libamáj.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Aprólékából ragyogó aranyszínű leves, zúzájából, szívéből ludaskása készül. A ropogós rozmaringos, fokhagymás combok együtt pihegnek a töltött libanyakkal és mellehúsából készül egybesült fasírttal a krumpli ágyon. Bőréből, hájából friss töpörtyű és a kiolvadó zsírjában téli álomra szenderül az omlós libamáj.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Ma Márton nap van, ünnepi libator. A forró puncs fűszeres illata mellett várjuk a barátainkat...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése