2008. december 14., vasárnap

Ünnepi kacsasült

Valaki egyszer azt mondta, hogy a kacsa az a sült, ami két személynek sok, háromnak viszont kevés. A véleményében teljesen osztozok, mert kedvenc részeink már az első daraboláskor elfogynak. Ha már ilyen hamis a kacsa, akkor legyen a vacsora is hamiskás költemény. Hogy miért is? A kacsa vadpácban pácolt, de mégsem vadkacsa, a mártás Cumberland módra lett elkészítve, de valami hibádzik, hiszen ribizli helyett meggyel készült, a recept karácsonyi, de mégsincs karácsony. Legyen ez a kis mű nemisbékának küldött karácsonyi pályázat.

Ünnepi kacsasült (2 személyre, mazochistáknak 3 személyre)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Hozzávalók

1 db másfél kilós pecsenyekacsa

Vadpác fűszerkeverék 1-1 arányban és mozsárban összetörve.
feketebors
zsálya
kakukkfű
szegfűbors
mustármag
koriander
borókabogyó

Vadpác literenként
1 ek vadpác fűszerkeverék
3 ek balzsamecet
5 babérlevél
1 vöröshagyma

Meggyes Cumberland-mártás
35 dkg meggydzsem
1 dl vörösbort
3 evőkanál rum,
1 narancs
1 citrom
1 ek. mustár

Gesztenyés muffin – Stahl Jucus utánérzés
2 db szikkadt zsemle
2 dl tej
2 tojás
3 ek rum
2 ek fehérliszt
25 dkg natúr gesztenyemassza
½ kk reszelt szerecsendió
só, bors

Felforralunk annyi vizet, - de jól megnézzük, hogy hány liter - amennyi a kacsát ellepi, és amikor felforrt, beízesítjük pácfűszer keverékkel és kiegészítjük a többi fűszerrel. (Balzsamecet, apróra vágott hagyma, összetört babérlevél.) Amikor kihűlt, belehelyezzük a kacsát és minimum egy napig hűtőben pácoljuk, de semmi baja nem lesz akkor sem, ha két-három napig csücsül a hűvösön. A kacsát 220 fokon sózva, borsozva megsütjük, az első másfél órában alufóliával letakarva, - páclével folyamatosan öntözgetve - a fólia eltávolítása után még egy óráig sütjük.

A mártáshoz a citrom és narancs héját lereszeljük, majd egy deci borban felfőzzük. Az ízesített vörösbort kihűlés után elkeverjük egy narancs és fél citrom levével, illetve a mártás többi alkotó elemével és jól behűtjük.

A muffinhoz a tejet és a rumot összekeverjük, majd beleáztatjuk a zsemléket. Nekem nem sikerült jelentős tej mennyiséget a zsemlékből kifacsarni, így szerintem botorság új edényt összepiszkolni, ezért ugyanabban az edényben a többi hozzávalóval „fasírt” masszát készítünk és kivajazott, kilisztezett muffinformában, előmelegített 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. 7 muffint abszolváltam, a többi horpadásba vizet tettem.
Elkészítési idő 3 óra + pácolás

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jelentem, a kaja letesztelve...hmmmmmmm nyaminyami finom lett, mondjuk én imádom a kacsát- bárhogy:)
Hozzájárulásom az étekhez a muffinforma kivajazásában és kilisztezésében merült ki...ja és elmentem a boltba cigiért:):):)
amoha

KataKonyha írta...

Nahát! most olvasom, hogy te nyertél, és nálam is, mert ma délután már bepácoltam a kacsacombokat:) Gratulálok!:)

Ottis írta...

Szia, köszi a receptet, nálunk is ez lesz karácsony napján :-) Ottis

Névtelen írta...

Szió Nyuszi!


Gratulálok:-) Biztos voltam benne, hogy Te nyered ezt a kategóriát a kacsával:-)

Nagyon boldog, szép, meghitt karácsonyt kívánok, és sikerekben, egészségben, nevetésben gazdag új évet!:-)


"Sugarp." :-)

Fehérnyúl írta...

SugarP. adsz nekem valami elérhetőséget, mert a szokott helyen nem talállak :(

Névtelen írta...

Szió:-) Hogyne! chana@chello.hu a mailcímem. Igen, onnan kiregeltem.:-)

Puszi: Anita

Gizikarcsi írta...

kis kacsa úszik feketetóban