Ecet és olaj blogján olvastam: „a kocsonya tipikusan az az étel, ami engem eltölt azzal az érzéssel, hogy tudom, amit az előző generációk is tudtak. Hogy létezik folytonosság…” A recept bevezetőjét és leírását annyira átitatja az étel iránti tisztelet és szeretet, hogy szentségtörésnek éreztem volna, ha bármit is változtatnék rajta.
Ma reggel Amohával, rozmaringos-olajbogyós rozsos kenyeret falatoztunk és citromos-mézes gyümölcs teát kortyolgattunk a kocsonyánkhoz és közben azokra a téli napokra gondoltam, amikor a hajnali adventi mise után hazaérve, átfázva, édesapámmal ültünk a konyhaasztalnál és forró citromos tea mellett, friss kenyérrel, kocsonya volt az agapénk. Egy tányérból ettünk, mert én csak a levét szeret(t)em, így mindig apu kapta a cubákokat. Belemerítettem a kanalamat és addig ettem, amíg húsokról az utolsó dermedt cseppeket is lekapargattam…
Mit mondhatnék mást, tökéletes reggeli.
Rozmaringos-olajbogyós rozskenyér
Hozzávalók:
Hozzávalók:
7 gramm szárított élesztő
3,1 deci meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
1 teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál cukor
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
25 deka fehérliszt
20 deka rozsliszt
5 dkg pehelymix
5 deka magozott, fekete olajbogyó
20 deka rozsliszt
5 dkg pehelymix
5 deka magozott, fekete olajbogyó
Mostanában lusta háziasszony módjára rákaptam a kenyérsütő gépre, de tényleg nincs jobb, amikor reggel frissen sült kenyér vár az emberlányára.
Száraz hozzávalókkal kezdve bepakoltam a gépbe, beprogramoztam fehérkenyérre, sötét héjra és az elkészülés időpontjára.
Akinek nincs kenyérsütő gépe, a részletes leírást itt találhatja meg, Stahl Judit csicsergős stílusában. (Az eredeti csak fehér liszttel készül. Továbbá egypár mozzanatot és anyagot kihagytam belőle, ami kenyérsütőgép hiányában szükséges az elkészítéséhez!)
Száraz hozzávalókkal kezdve bepakoltam a gépbe, beprogramoztam fehérkenyérre, sötét héjra és az elkészülés időpontjára.
Akinek nincs kenyérsütő gépe, a részletes leírást itt találhatja meg, Stahl Judit csicsergős stílusában. (Az eredeti csak fehér liszttel készül. Továbbá egypár mozzanatot és anyagot kihagytam belőle, ami kenyérsütőgép hiányában szükséges az elkészítéséhez!)
(Elkészítési idő: Kocsonya minimum 12 óra, kenyér 3 óra)
3 megjegyzés:
Én majd ezt a kenyeret fogom kipróbálni, csak üzemeljem be a kenyérsütő gépet végre. Igaz, csak karácsonyra fogom kapni, tehát még van némi mentségem.
phzs
Addig már nem kell sokat aludni! :):):) Ha azt szeretnéd, hogy viszonylag nagyobb darabokban maradjon az olajbogyó és a pehelymix, akkor csak az utolsó dagasztás vége felé add hozzá. Nagyon finom fűszeres kenyér. Egyébként gép nélkül sem nagy ördöngőség elkészíteni és úgy talán még finomabb.
Nagyon-nagyon finom volt a kenyér, mert a hozzávalók aránya és a gondos, hozzáértő kéz miatt az ízek harmonizáltak anélkül, hogy bármelyik is dominált volna:)
A kocsonya pedig hmmmmmm.....megdumáltuk, hogy két ünnep között újra kényeztetjük magunkat vele:) Én pirospaprikával szeretem, Nyulam meg csak úgy gyalog....:)
Megjegyzés küldése