2008. december 11., csütörtök

Mániákus csokisok(k)

Édesanyámban és Amoha barátnőmben az egyik közös jellemvonás, hogy imádják a csokoládét.
Édesanyám a csokoládéért 8 évesen képes volt a bűn útjára lépni. Megmondta a szomszéd kisfiúnak, hogy csak akkor játszik vele, ha hoz csokoládét. Kérdésemre, hogy papás-mamást játszottak-e, csak annyit felelt, hogy nem emlékszik.
Amoháról még nincsenek ilyen információim, de majd jól kifaggatom!

Kedden este érkezett meg Amoha Angliából és gondoltam jól meglepem egy tömör gyönyör csokis sütivel. Már novemberben felfedeztem ezt a tortát Áfonyás borjúék blogjában és már akkor tudtam, hogy barátnőm viszontlátásának örömére ezt fogom „csokisítani”. Mivel ők nem tudták a sütemény nevét, önhatalmúan elneveztem Amoha váró csokitortának.

Amoha váró csokitorta

A tésztához:

25 dkg liszt, ebből három evőkanálnyit szépen visszateszünk a dobozkájába vagy a lisztes zacskóba.
3 evőkanál cukrozatlan kakaó por
1 narancs reszelt héja
1 csomag sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (Dr. Oetker)
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 dl tejföl

Minden más:

1 csomag csokoládés pudingból készült puding ( én tettem hozzá + két evőkanál kakaóport is.)
30 dkg Rubin mirelit gyümölcskeverék vagy bármilyen gyümölcs, ami jól illik a csokoládéhoz. (pl. meggy, eper, stb.)
100 g dió (durvára tört)

Először a csokoládé pudingot készítjük el a zacskón feltüntetett leírás vagy házi recept szerint.
180 fokra előmelegítjük a sütőt és közben összeállítjuk a tésztát, aminél arra kell ügyelni, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen. Kivajaztam egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, majd a a munkalapot beliszteztem és megpróbáltam kör alakúra és egyujjnyi vastagra kinyújtani a tésztát. Utána belebűvészkedtem a formába és abból a tésztából, - ami túl lógott az alapon, - peremet alakítottam ki majdnem a forma magasságáig. Belehelyezzük utána a csokipudingot, megszórjuk a durvára tört dióval és rárakjuk a gyümölcsöket. Majd a sütőbe helyezzük és kb. 45 percig sütjük. Amikor már úgy gondoljuk, hogy kész, beleszúrunk egy gyufát a tészta peremébe és ha nem ragad rá semmi, akkor késznek nyilváníthatjuk.

Megjegyzés: Amoha barátnőm hiányolta a tetejéről a gyümölcs zselét, legközelebb lesz. Engem viszont a szederben lévő apró magvak ropogása zavart, valószínűleg csak magozott gyümölcsből fogom ezentúl készíteni.

Érdekesség: A dobozban volt egy gigantikus eper, melyet a torta közepére helyeztem, amikor megsült - szív alakú lett. Tényleg szívből sütöttem...
(Elkészítési idő: 1,5 óra + a torta kihűtése)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Finom volt:)
amoha

Névtelen írta...

Drága Fehérnyúl!

Felhasználhatom a receptedet kicsit átalakítva? Férjnek lenne szülinapi ajándék :) csak dió nélkül, sárgabarackkal, vaníliapudinggal és zselével... :) ha nem baj

Előre is köszönöm
Hoviraeg

Fehérnyúl írta...

Hóvirág. Nekem megtiszteltetés. A vicces az, hogy én a te általad megálmodott tortát változtattam ilyenre.

Az eredeti recept itt van: http://afonyasborju.blog.hu/2008/06/30/elfelejtettem_torta_valami_sargabarackos

A férjednek nagyon boldog születésnapot kívánok ismeretlenül is.

Gyöngyi

Névtelen írta...

Még egyszer köszönöm.
Finom lett :) mindenki falta, még anyósom is

képet is tudok küldeni, ha érdekel :)

Fehérnyúl írta...

Hóvirág, nagyon örülök, hogy jól sikerült. Ha küldesz képet és leírást, hogy te hogyan csináltad, esetleg még sztorit is hozzá, főleg anyósosat, akkor ha megengeded, beteszem a blogomra. gy.szep[kukac]gmail[pont]com